Pisałam już, że to G. najczęściej robi śniadania (tutaj przepis na rewelacyjne pancakes). Dziś jego drugi hicior – szakszuka. Przepis podyktował, moje komentarze w nawiasie (Z:).
Szakszuka (شكشوكة) to danie z północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, w różnych formach znane od Tunezji, przez Izrael po Liban. Szakszuka to po z hebrajskiego wstrząśnięty, z arabskiego – mieszanka. Wersja poniżej jest naszą autorską, oryginalnie szakszukę podaje się bez mięsa (a już na pewno bez wieprzowiny, biorąc pod uwagę region, z którego pochodzi). Warto eksperymentować i w oparciu o bazowe produkty stworzyć swoją ulubioną.
Składniki:
Najważniejsze dobrej jakości produkty. Teraz (sierpień) najłatwiej o pyszne pomidory, bakłażana, paprykę. Korzystajcie! I tak (porcja na 2 bardzo głodne osoby po imprezie lub 3-4 mniej głodne):
- cebula
- czosnek
- 2 plastry boczku i jedno pęto suchej, kruchej kiełbasy (np. myśliwska)
- 2-3 pomidory malinowe
- puszka całych pomidorów pelati
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka (opcjonalnie)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie, dla tych lubiących na ostro)
- bakłażan (opcjonalnie)
- jajka wg uznania, 2-4
- rolada koziego sera (Z: może być też owczy, ew. feta)
- szczypiorek i pietruszka (Z: kolendra!)
Szakszuka najlepiej wychodzi na grubej, żeliwnej patelni. Na oliwie, oleju rzepakowym lub maśle podsmażyć dwa posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodać posiekany w kostkę boczek i pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie dodać puszkę pomidorów pelati i pokrojone w kostkę warzywa (Z: ja kroję w plastry, i tak w trakcie duszenia się rozpadną, ale wyglądają ładniej ;)) Wszystko podsmażyć około 10 minut a następnie kolejne 10 minut dusić pod przykryciem.
Po uduszeniu popieprzyć i posolić (Z: dodać kuminu, robię też szybki przegląd szuflady z przyprawami i często jeszcze czymś sypnę, np. słodką papryką). G. w tym momencie dodaje pokruszony ser i poszatkowany szczypiorek (Z: i pietruszkę, bo ja uwielbiam!, choć ja te składniki i ew. kolendrę dodaję na koniec, po jajkach). Po ok. 2 -3 minutach duszenia należy rozsunąć naszą mieszankę tu i ówdzie i w powstałe otworki otworki i wbić jajka, aż się zetną (Z: i ja dopiero teraz dodaję ser i kolendrę). Wszystko nam się powinno ładnie zredukować, ser rozpłynąć, jajka trochę ściąć… – sami zobaczycie kiedy już jest gotowe 🙂
Do tego pieczony w domu ciemny chleb na zakwasie i śniadanie gotowe!
[Best_Wordpress_Gallery id=”18″ gal_title=”Szakszuka”]
Smacznego!
(z)
Szakszuka jest też znana w obfitującej w najslodsze pomidory Andaluzji – pod nazwą “huevos a la flamenca”. To było ciekawe odkrycie podczas tegorocznych wakacji 🙂 Pozostałości arabskiej dominacji Al-Andalus!